Dimensi mandi: keluli, besi tuang, akrilik

Perkara pertama yang kita perhatikan semasa memasuki bilik mandi adalah mandi. Ia menduduki sebahagian besar ruang. Ia harus cantik, mudah dibersihkan dan selesa. Kemudahan penggunaan menentukan saiz tab mandi. Itulah dan anda perlu memilih yang betul. 

Dimensi tab mandi standard

Pilihan perkakas kebersihan - salah satu momen penting dalam reka bentuk bilik mandi di rumah dan apartmen. Perhatian khusus diberikan untuk memilih mandi. Peranti paip ini adalah yang terbesar di dalam bilik kecil dan apabila merancang pertama-tama memutuskan tempat mandi dan saiznya. Dijual ada pilihan standard dan bukan standard. Yang standard adalah baik kerana, jika perlu, anda boleh memesan pelapik akrilik dalam mandi dan dengan itu memulihkan penampilannya dan memperluaskan kehidupan. Untuk pilihan pemulihan yang tidak standard itu tidak tersedia. Mereka boleh dikemas kini hanya dengan bantuan akrilik cecair.

Dimensi mandi: keluli, besi tuang, akrilik

Saiz mandian standard dalam keluli

Lebih baik mandi adalah saiz standard - mereka sentiasa berada dalam julat, mereka boleh dilihat dan disentuh. Tidak standard, paling kerap, dibawa masuk. Anda tidak akan merasakannya terlebih dahulu. Tetapi kapasiti standard tidak selalu menjadi penyelesaian terbaik, kerana tidak selalu mungkin untuk menggunakan ruang yang tersedia dengan optimum.

Di pasaran terdapat mandian dua standard - Rusia (pasca-Soviet) dan "asal" Eropah. Mereka tidak begitu berbeza, tetapi sentimeter ini boleh sangat membantu.

Nama Standard Rusia Standard Eropah
Panjang 150-170 cm 150-180 cm
Lebar 70-75 cm 70-85 cm
Kedalaman 40-50 cm 50-65 cm
Sudut cerun dinding 50-80 °

Bagaimana untuk memilih saiz mandi

Pilih saiz mandi berdasarkan dua parameter: dimensi bilik dan kemudahan penggunaan. Dengan saiz bilik, segala-galanya adalah mudah: jika lebar bilik mandi adalah 160 cm, mandi lebih lama tanpa perubahan serius tidak boleh dipasang di dalamnya. Kemudian pilih saiz yang "sesuai" dalam dimensi.

Dimensi mandi: keluli, besi tuang, akrilik

Saiz mandian standard: pilihan yang berbeza

Jika bilik lebih luas, pilihlah dengan kemudahan. Sebaiknya, jika anda boleh menyelam ke dalam air hampir sepenuhnya, "berbaring" dengan kaki anda lurus. Terdapat pilihan lain - sehingga tidak aktif. Beri perhatian bahawa kapasiti yang lebih pendek, lebih mendalam - bahawa lutut dan bahu orang biasa berada di dalam air.

Lebar mandi ditentukan oleh rentang bahu - ke sisi harus tetap sekurang-kurangnya beberapa sentimeter di kedua belah pihak. Hanya dengan cara ini ia akan dapat bergerak dengan bebas. Kedalaman bergantung kepada dua parameter pertama: semakin lama kapasiti, semakin kecil.

Dimensi besi tempa besi

Mandi besi tempur disukai kerana kebolehpercayaan dan ketahanannya. Mereka berkhidmat selama beberapa dekad, dan mereka yakin pada diri mereka sendiri dan orang-orang besar - bahagian bawah tidak merosot. Apa yang boleh rosak ialah enamel, tetapi ia boleh dikemas kini dalam beberapa cara. Satu lagi besi tuang - ia besar dan bunyi air terjun hampir tidak boleh didengar. Ciri-ciri ini sering menentukan dalam memilih.

Kelemahan juga agak serius. Yang pertama ialah berat berat. Ia masih menjadi cabaran untuk mengangkat tangga berat di sepanjang tangga, dan hanya menggerakkannya dalam pesawat mendatar tidak mudah. Angka kedua adalah lebih kecil dari segi bentuk dan saiz bukan standard. Ini adalah kerana keunikan teknologi. Tiada apa-apa yang super-asal anda tidak akan dapati. Kelemahan ketiga ialah keupayaan dan haba yang tinggi. Walaupun besi tuang dipanaskan, perlu berdiri di atas logam sejuk. Ini sangat tidak menyenangkan pada musim sejuk.

Dimensi mandi: keluli, besi tuang, akrilik

Mandi mandian besi yang berdiri sendiri - ini hampir merupakan karya seni

Dimensi mandi: keluli, besi tuang, akrilik

Terdapat juga sebuah lukisan

Dimensi mandi: keluli, besi tuang, akrilik

Enamel boleh berwarna-warni

Dimensi mandi: keluli, besi tuang, akrilik

Mandi besi tempa kecil

Dimensi mandi: keluli, besi tuang, akrilik

Versi standard

Dimensi pam besi besi jarang berbeza daripada standard. Malah lebih jarang terdapat kereta kebal dengan bentuk khas - lengan, takal, dll. Bentuknya paling panjang segi empat tepat, ia boleh berbeza dengan panjang, kedalaman dan / atau kecenderungan dinding. Pilihan lain sangat mahal dan jarang berlaku. Anda sering boleh memenuhi tiga pilihan:

  • Yang besar. Panjang 170-180 cm, lebar 70-85 cm Mereka boleh dengan mudah berbaring dan berehat. Untuk memudahkan penggunaan, rel sering ditambah.
  • Sederhana. Panjangnya ialah 140-160 cm, lebarnya 70-75 cm. Varian ini juga dipanggil separuh tenggelam. Anda boleh berbaring di atasnya dengan membungkuk lutut anda. Ia adalah pilihan ini sering dipasang di pangsapuri standard, kerana secara keseluruhannya tidak menjadi tanpa pemindahan dinding.
  • Kecil. Panjang pam besi ini adalah 120-130 cm, lebarnya sama - 70-75 cm Di sini, orang dewasa hanya boleh duduk. Ini adalah pilihan untuk bilik mandi kecil di Khrushchev, di mana anda juga perlu memerah mesin basuh.

Kedalaman mandi besi tuang biasanya standard dan 65 cm, yang agak lebih besar daripada yang lain, jadi jumlah tangki ini juga lebih tinggi.

Dimensi mandi: keluli, besi tuang, akrilik

Sekiranya bercakap mengenai mandi besi dalam bentuk biasa, mereka boleh menjadi seperti itu

Mandi besi yang diimport boleh ditutup dengan enamel di dalam dan di luar. Ia digunakan untuk pemasangan terbuka tanpa skrin, selalunya mereka juga mempunyai kaki hiasan. Jadi mereka kelihatan cantik. Tetapi pilihan ini lebih sesuai untuk bilik yang luas. Secara kecil-kecilan, model laconic, tanpa embel-embel sepadan dengan baik.

Keluli

Mandi keluli tidak tahan lasak seperti besi-cast, tetapi mereka lebih murah (tiga hingga empat kali normal dan dua kali keluli tahan karat). Kelebihan mereka juga kurang berat, kapasiti haba yang lebih rendah (mereka panas lebih cepat), lebih banyak variasi bentuk dan saiz. Mereka diperbuat daripada keluli hitam dan tahan karat. Keluli sentiasa pecah oleh enamel, yang melindungi mereka dari kemusnahan, tahan karat - tidak selalu.

Kelemahan adalah penting. Jika enamel rosak, keluli biasa dengan cepat runtuh, jadi keadaan salutan perlu dipantau dengan teliti. Dalam kes ini, dinding nipisnya - sehingga 3 mm tebal, dan dengan beban yang besar boleh membengkok, menyebabkan kemunculan retak dalam enamel. Jika anda mahu mandi keluli tahan lama, anda perlu memasangnya pada bingkai yang boleh dipercayai yang menyokong bahagian bawah dan dinding (biasanya dilipat keluar dari bata atau blok bangunan). Negatif kedua - mereka sangat "kuat". Jika tab mandi tidak dipasang dengan bahan kalis bunyi semasa pemasangan, jet air "bunyi" tidak lebih buruk daripada dram.

Dimensi mandi: keluli, besi tuang, akrilik

Mandi keluli tahan karat tanpa enamel

Dimensi mandi: keluli, besi tuang, akrilik

Terdapat juga bentuk yang luar biasa

Dimensi mandi: keluli, besi tuang, akrilik

Ini adalah klasik

Dimensi mandi: keluli, besi tuang, akrilik

Parit boleh dipusatkan

Dimensi mandi: keluli, besi tuang, akrilik

Versi standard

Saiz mandi keluli lebih kerap dalam dua gradasi: besar (panjang 150-180 cm) dan sederhana (panjang 130-140 cm). Mereka lebih kerap segi empat segi, tetapi mereka juga boleh mempunyai beberapa bentuk yang luar biasa - dalam bentuk bujur, trapezoid, segi empat tepat (hampir tanpa sudut bulat), dengan kerusi. Mandi sessile logam (saiz kecil) jarang, tetapi jika anda mahu, anda boleh mencari.

Siri akrilik dan bentuk

Akrilik adalah polimer neutral kimia yang kuat dengan pelbagai aplikasi. Buatnya dan mandi. Dan bathtubs akrilik menghasilkan pelbagai bentuk dan saiz. Mereka adalah bentuk bulat, bujur, sudut, kompleks (dalam bentuk kacang, sebagai contoh). Dinding mungkin tidak lurus, tetapi bulat, dengan lengkungan yang licin. Bahagian bawah boleh dengan tangga, seringkali terdapat tempat duduk, sawan, tangan dan lain-lain "kelebihan" yang membuat operasi lebih mudah. Di bilik mandi akrilik, pelbagai penyembur dan muncung untuk pusaran air dibina.

Akrilik adalah bahan yang lebih banyak memakan haba daripada keluli dan besi tuang. Ini bermakna ia lebih pantas dipanaskan. Dan ini adalah satu lagi. Kualiti positif seterusnya - mudah. Mandi apa-apa saiz dari akrilik boleh dengan mudah dibawa oleh satu orang. Satu lagi perkara positif: saiz mandi akrilik boleh dipesan. Bahannya adalah plastik, dapat diberikan bentuk apapun, dan teknologi itu sedemikian rupa sehingga memungkinkan untuk membuat wadah baik besar maupun kecil.

Dimensi mandi: keluli, besi tuang, akrilik

Mandian bujur untuk bahagian dalaman yang tidak standard

Dimensi mandi: keluli, besi tuang, akrilik

Pusingan boleh diletakkan hanya di dalam bilik yang luas

Dimensi mandi: keluli, besi tuang, akrilik

Bentuk simetri juga biasa

Dimensi mandi: keluli, besi tuang, akrilik

Akrilik boleh berwarna

Dimensi mandi: keluli, besi tuang, akrilik

Saiz set mandi di sudut dianggap sepanjang panjang sisi

Dimensi mandi: keluli, besi tuang, akrilik

Dengan hydromassage bersepadu

Dimensi mandi: keluli, besi tuang, akrilik

Bentuk lurus melengkung mengurangkan kemungkinan kecederaan

Dimensi mandi: keluli, besi tuang, akrilik

Bingkai ditutup dengan skrin

Sekarang mengenai kelemahan. Dinding mandi akrilik nipis, mereka lentur di bawah beban. Bukan perasaan yang paling menyenangkan. Kerana sebarang mandi akrilik dipasang pada bingkai logam atau bata (blok bangunan), bingkai itu sendiri kemudian ditutup dengan skrin.

Ketahanan dan kemudahan penjagaan bergantung kepada kualiti polimer yang digunakan. Akrilik yang terbaik - kebersihan, dituangkan berdasarkan lapisan gentian kaca sekurang-kurangnya 2-3 mm. Tetapi spesimen sedemikian bernilai banyak. Selalunya lebih mahal daripada keluli, dan harga untuk beberapa mandi yang diperbuat daripada akrilik tidak kurang daripada besi cor. Tetapi mereka berkhidmat untuk masa yang lama dan biasanya mencuci. By the way, menjaga bilik mandi akrilik istimewa. Ia boleh dibasuh hanya dengan span tertentu dan ejen bukan kasar khas.

Saiz tabung akrilik harus digambarkan oleh bentuk, kerana ia berbeza.

  • Borang standard. Panjang dari 140 hingga 185 cm, lebar 75-90 cm, kedalaman 40 hingga 65 cm.
  • Pusingan. Diameternya adalah dari 140 hingga 200 cm, tetapi mungkin terdapat lebih banyak.
  • Sudut. Di sini saya menentukan dimensi di sepanjang panjang sisi - dari 140 cm hingga 180 cm, kedalaman - 45-65 cm.

Dengan saiz bentuk yang luar biasa, sukar untuk ditakrifkan. Mereka biasanya dibekalkan atas permintaan atau dibuat secara khusus. Oleh itu, jika anda memerlukan mandi saiz betul-betul untuk bilik anda atau bentuk yang luar biasa, pilihan anda tidak jelas - akrilik.

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд (No ratings yet)
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

− 2 = 8

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: