Kako služiti mizi v različnih državah sveta: značilnosti etikete v tabeli

Ker je dolgotrajno služenje predstavljal spoštljiv odnos lastnika hiše svojim gostom. Ta starodavna umetnost se je razvila v skladu s tradicijo te ali tiste države. Za pravilno okrasitev mize za večerno zabavo je potrebno upoštevati preprosta pravila in navade, ki služijo jedi, postavljajte jedi in jedilni pribor. Lepo urejena hrana prinaša več pozitivnih čustev in ustvarja posebno vzdušje.

Serviranje miz v različnih državah sveta je v veliki meri odvisno od nacionalnih značilnosti in značilnosti sprejema gostov. V tem članku bomo preučili, kako se mizi strežejo v različnih državah sveta in kakšne so značilnosti tega procesa.

V japonskem slogu

Vročanje japonske mize je eden od najtežjih, saj ima številne razlike od evropskega, ki nam je znano. Piali, pladnji, plošče, globoki skodelice, palice - vse to je sestavni del nastavitve tabele v japonskem slogu. Tovrstno izobilje elementov lahko prestraši nekoga, ki ga ne obvlada, a čez nekaj časa boste razumeli, kako udobno je.

Vsi potrebni predmeti (miza, sedeži) so razporejeni po principu asimetrije, kar omogoča doseganje proste sestave in vizualnega širjenja okoliškega prostora.

Tabela v japonskem slogu

Obstaja več osnovnih pravil za japonsko služenje:

  • Za vsakega gosta je pripravljen ločen prostor za označitev, običajno je uporabiti posebne brisače ali pladnje. V sredini tabele so splošne jedi, najpogosteje juha ali vroče.

Nastavitev tabele v japonskem slogu

  • Za razliko od običajnih vilic ruskih prebivalcev, japonci uporabljajo palčke - postavljeni so pred ploščo. Upoštevajte, da palice ne smejo priti v stik s posodo. V ta namen se uporabljajo leseni stojali.

Nastavitev tabele v japonskem slogu

  • Tabela bonton prevzame naslednjo razporeditev posod - skodelica z rižem je postavljena na desni in skleda z juho na desni strani. Zelenjava, meso in ribe so na desni strani. Na sredini so različne omake in dodatki.

Nastavitev tabele v japonskem slogu

V kazahstanskem slogu

Večina kazahstanov se drži starodavnega običaja dastarhana - to je obrok, ki je bil pozvan k splošnemu obroku v čast družinskih, verskih in drugih praznovanj. Izgubljeni potnik ne more zapustiti hiše brez degustacije okusnih jedi kazahstanske kuhinje. Čim večja je dekoracija, bolj plemenita bo gospodarja, bolj radodarna bo darila Alaha za to družino.

Kazahstanska praznična miza

Če želite okrasiti mizo v kazahstanskem slogu, je najprej potrebno narediti belo prti z neverjetno okrasom. Izbira ornamenta odraža misli gostiteljev in njihov odnos do gostov. Treba je dati prednost klasičnim modelom z barvitimi vezanimi vzorci, dolžina platna mora ustrezati uveljavljenemu merilu - ne bi smela biti pod ravnijo sedežev.

Kazahstanska miza

V zadnjem času je služenje v kazahstanskem slogu začelo pridobivati ​​vse več evropskih značilnosti. Ena od takih izposojenih tradicij je bil oblikovanje prtičkov, ki so jih na poseben način zložili. Če želite to narediti, izberite svetle, kontrastne modele in jih okrasite v obliki "čolna". Primer takšne metode je prikazan na spodnji sliki.

Prtiček pri čolnu

Glavna dekoracija mize v kazahstanskem slogu je raznolika barvita jedi. Njegovo število in oblikovanje v veliki meri določa narava dogodka. Posebno priljubljeni so predmeti, podobni soncu in luni. Zaželeno je, da so jedi izdelane iz lesa in okrašene z ustreznimi okraski za te ljudi.

Jedi v kazahstanskem slogu

Če govorimo o lokaciji jedi, potem je vse preprosto: hrana je na ploščah postavljena in postavljena v krog.

Nastavitev tabele v kazaškem slogu

Ancient kazahstanske tradicije določajo zaporedje in vrstni red posluževanja jedi:

  • Polaganje se začne s postavitvijo čajnih naprav. Mlada dekleta dajo piala v krog, jih napolnijo z dišečim čajem. Poleg krožnikov so postavljeni orientalski bonboni, sadje in maslo. Pijače in hrana se postrežejo kasneje, potem ko gostiteljica mize sprejme prvi požirek.

Čaj na kazahstanskem jeziku

  • Naslednja faza je prigrizek - to so vse vrste jedi iz konjskega mesa in jagnjetine. Postrežejo z zelenjavo in majhnimi smrkami. V nekaterih družinah je običajno urediti povabljene sorodnike in prijatelje s koumissom.

Kazahstanska miza

  • Glavnim gostom so na voljo različne mesne jedi iz stranskih proizvodov ovčjega mesa (kyyrdak je eden izmed njih). Če gre za praznično večerjo, je treba glavnemu gostu postreči s kuhano ovčjo glavo - enako je razdeljen med vse goste.

Kazahstanske mesne jedi

Na videu: običajev in tradicije kazahstanskega ljudstva.

V ruskem slogu

V starodavnih časih je bila ruska namizna postavitev odlikana z domiselnostjo jedi, raznolikostjo dizajna in neskončnim vrstnim redom. Zdaj se naše jedi in jedilni pribor malo razlikujejo od Evropejcev, popolnoma izgubijo svoj nacionalni okus.

Nastavljanje tabele v ruskem ljudskem slogu

V navadnih pogojih se posoda uporablja iz različnih materialov: plastike, lesa, kovine, stekla, kristala, keramike in porcelana. Obstaja več vrst plošč: palice za sneg, globoko jedilnice, globoko desertne krožnike, krožniki, kaviar.

Posode iz solate so lahko tudi različnih oblik in velikosti, na mizi pa so pogosto okrogle ali ovalne plošče z zmogljivostjo do 100 ml.

Kako služiti mizi v različnih državah sveta: značilnosti etikete v tabeli

Posebnost ruske kuhinje je uporaba juh - globokih plošč, izračunanih od 4 do 10 obrokov. Da bi ponovno osvojili slovanski spremstvo, v restavracijah služijo mize z lončarsko posodo, poslikane lonce, vrčke.

Nastavitev tabele v ruskem slogu

Mnogi oblikovalci opozarjajo, da je zelo zanimivo videti keramične in lesene poslikane jedi kot okras.

Lesene jedi v ruskem stilu

Odvisno od vrste posode in vrste dogodka se lahko tudi spremeni instrument. Lahko je prigrizek, ribe, sladica, sadje ali kantina. Zadnja možnost se uporablja tudi doma z dodatkom vseh vrst obrokov (rezila, pinceta).

V francoskem slogu

V Franciji ima nastavitev tabele tudi vrsto posebnih lastnosti. Prvič, to je posledica statusa države, kot trendovskega moda, pravega sloga in dobrega tona. Ključna tema dekor v francoskem slogu je romanca. Zato je za tovrstno uporabo najpogosteje uporabljena. Vendar pa zelo malo ljudi ve, kako pravilno ustvariti ozračje Francije s pomočjo jedilnega pribora, jedi, pralnic in prtičkov.

Nastavitev tabele v francoskem stilu

Prvo pravilo je - pozornost na tekstil. Brez belega prtljažnika, oblečenih prtičkov in zanimivih skladb, Francozi ne sprejemajo sedenja za mizo. To ne pomeni, da morate porabiti veliko denarja za nakup novega prtljaga, glavna stvar je, da je bila sveža in popolnoma likana.

Površina je lahko okrašena s svetlo potjo in jo postavite v središče. Če želite to narediti, uporabite različne stole, šali ali pareo.

Namizni prt v francoskem slogu

S kakšno povezavo romance? Večina se je takoj spominjala na rože. Ko okrasite mizo v francoskem slogu, bi morali dati prednost šopki cvetov z velikimi popki. Postavitev kompozicije iz cvetov je možna tako v majhni vazi kot tudi na posebni podpori za sadje.

Nastavitev tabele v francoskem stilu

Če se pripravljate na večerjo, ne pozabite na sveče. Mehka svetloba vam bo prinesla udobje in romantiko v svoj dom in se bo pritožila tudi na najbolj izbirčnega gosta. Vsi dodatni elementi dekor se morajo ujemati z barvno shemo. Lahko so v harmoniji s posodami ali s prtičem in sadno skledo.

Nastavitev tabele v francoskem stilu

Drug pomemben element dekoracije namizij v Franciji je eleganca. Primerni starinski svečniki, kristalno steklo in vintage jedilni pribor.

Nastavitev tabele v francoskem stilu

Na videu: pravila za nastavitev mize v francoščini.

V skandinavskem slogu

Cover miza v skandinavskem slogu ni tako težka, kot se morda zdi. To vrsto dekoracije odlikuje njegova ekološka združljivost, hladno zadrževanje, jasne linije in eleganca serviranja. Vroči izdelki so izdelani iz naravnih materialov, glavni poudarek pa je na teksturi.

Postavitev tabele v skandinavskem slogu

Po mnenju večine oblikovalcev je ta slog univerzalen. Odlično je za večerjo, prijetna srečanja s prijatelji, poročno zabavo in neformalno banket. Prednost imajo jedi iz nevtralne ali bele barve in tekstila nasičenih, svežih odtenkov (zelena, rdeča, turkizna, siva, modra, bež).

Tudi odlična rešitev bo nakup platnenega prtljaga in lesenih stojal za krožnike in očala.

Postavitev tabele v skandinavskem slogu

Nastavitev mize se začne s prtičem, po kateri je center postavljen v kompozicijo cvetov, z dodatki smrekovih vej, edelweiss in mahu. Za večerno služenje, steklo, so primerni leseni svečniki. Ko iščete idealne sveče, bodite pozorni na debelejše različice z aromatičnimi lastnostmi.

Sveče v skandinavskem slogu

V zadnjih letih se skandinavski slog dekoracije vse bolj uporablja med božičnimi prazniki.

Postavitev tabele v skandinavskem slogu

V italijanskem slogu

Vsi smo seznanjeni z izvrstno italijansko kuhinjo, a malo je znano o tem, da bi služili tej državi. Postrežejo posode v posebnem vrstnem redu, čaka, da se ohladijo po dolgem kuhanju.

Izstopajo naslednja pravila za idealno nastavitev tabele v italijanskem slogu:

  • Tekstil mora biti enake barve, najboljše od belega ali beževega. Na uradnih prireditvah se lutke nahajajo levo od glavne jedi, to pravilo običajno ni opaziti na neformalnem (potem so prtički nameščeni neposredno na plošče).

Nastavitev tabele v italijanskem slogu

  • Vintage jedilni pribor je vedno v čast italijanskih prebivalcev. Srebrna, pozlačena in kristalna očala, izrezljani svečniki in vaza neobičajne oblike - vse to popolnoma ustreza notranjosti dnevne sobe ali kuhinje.

V italijanskem slogu

  • Srebro je nepogrešljiv atribut katerega koli praznika. Lahko so različni dekorativni elementi, jedilni pribor ali plošče s srebrnimi robovi na robu.

Nastavitev tabele

Pazite, da služi kruh plošči. To je najbolj neverjetna stvar, ki jo lahko najdete v evropski kuhinji. Običajno ga postavite na levo od glavne jedi, zato je lažje doseči dišeče rezanje in razumeti, kakšna okusna hrana je. Prednost se daje mono-kruhu, lahko pa najdete tudi kruh, razrezan na majhne koščke.

Zanimivo dejstvo: v nekaterih hišah v Italiji je običajno dati kruh neposredno na prtiček - to običajno je bilo videti v srednjem veku.

Kako služiti mizi v različnih državah sveta: značilnosti etikete v tabeli

Če nimate časa pravilno namestiti tabelo za vse bon bon dekorje, potem uporabite skrivnost italijanske hostese: v hrani mora biti vse preprosto in naravno, v sredini pa sestavo cvetov ali rastlin v nenavadni vazo.

Nastavitev tabele v vsaki državi ima svoje posebne značilnosti. Vendar to ne pomeni, da se morate držati le enega od možnih slogov. V sodobnem svetu se vse več pozornosti namenja ustvarjalnemu pristopu pri oblikovanju različnih elementov notranje opreme. Ne pozabite na to, ko opazujete tabelo bontona, in potem boste zagotovo presenečenje vaše goste.

Kako pravilno služiti mizi: nasveti za etiketo v tabeli (2 videa)

Nastavitev tabele v različnih smereh in tradicijah (65 fotografij)

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд (No ratings yet)
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

59 − 51 =

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: