country Loft

At the edge of a winding road that is the loft, concentrate of simplicity and modernity. After 4 months of renovation, it assumes with pride his now contemporary look in a rustic setting.

enlargeThe'escalier en bois et métal, s'intégre parfaitement à l'ensemble

1- The staircase in wood and metal, integrates completely with all- The staircase with a height of 3.50 m, is designed in one piece for a minimum footprint. It's raw steel rolling and varnished. So full transparency to the volume and let the light, it was designed without risers, with a fence railing on each side.

Fabienne Delafraye

enlargeThe exterior renovation lets see the'ancienne construction

2- The exterior renovation lets see the old building- It is an old stone house, typical of the Dordogne, that sought Stephanie and her husband Fabrice (Périgord of origin) to make it their second home. But on the Internet, they fall on this former tobacco barn built in the 1960s ... "The volume, floor space of 100 m2 and a lot of work while we liked!" The couple, who live in the Paris region, says the renovation Julien Dumolard, an architect of the Lot which can follow the site. Seduced by the rough and monumental side of the building, it offers them to maintain the existing volume while creating a floor to enjoy the interior space and play on the transparency offered by the openings.
In picture : The architect has left visible the chaining of the base to keep the spirit and the agricultural character of the original building. He just dressed in larch siding untreated with vertical blades. The openings are at the site of the old, but he replaced the metal shields (which were used to dry tobacco) by tall windows. They are protected from the sun by a set of adjustable louvered wood. The roof was redone identically with interlocking tiles.

Fabienne Delafraye

enlargeA fluid flow adapted to life'une résidence secondaire

3- A fluid flow adapted to life a second home- On the ground, the concrete Quartze anthracite smoothed "the helicopter" gives "gross" side at home, while offering easy maintenance in this space that overlooks the outside. It goes perfectly with rusty steel steps (raw strip), the same material that was used to dress up the wood stove.
- To keep the agricultural spirit of the building, the materials were used raw (untreated pine, crude steel rolling, concrete, concrete block ...). This choice - as dictated by the interests of economy - prints in that house an atmosphere both industrial and rustic which is found in the hot / cold game of furniture (wood and metal), some very hardy and other more design.
- The wood stove Stûv dressed in rusty steel, and a power of 18 kW provides significant additional heat in the winter, especially for discussions.

Fabienne Delafraye

enlargeA huge interior volume that opens directly onto a south facing terrace

4- A huge interior volume that opens directly onto a south facing terrace- To enjoy the volume (8.40 m below the ridge), the architect provided a large central space of 27 m2 above the ground floor. It has opted for glulam beams that support the mezzanine floor and the cross surfaces (6,70 m) without intermediate supports. Two aluminum windows face each other, but only one can be open: one overlooking the south-facing terrace.

Fabienne Delafraye

enlargeA unique piece punctuated by two levels

5- A unique piece punctuated by two levels- In the background, height, corner living room, cozier, where we meet around the fire and the coffee table to read and play with family or friends. The old farm building was built on a slope, so we had to create three steps to make up for the drop. Placed between two large openings, the dining area to enjoy any time of day of exceptional brightness.

Fabienne Delafraye

enlargeThe frame is left exposed

6- The frame is left exposed- In good condition, the structure does not need to be redone. The architect used it to mount the wood frame walls between the gates. The thermal insulation is made of mineral fibers. Southern exposure and many windows allow to take advantage of solar heat to warm the house in winter.

Fabienne Delafraye

enlargeA light and airy

7- A light and airy- Upstairs boxes whose walls do not go up to the roof welcome four rooms spread on both sides of the long corridor to the north of the building. This architectural treatment allows natural ventilation through the frame gable flaps located above the rooms. It also provides better insulation against heat in summer, because the ceiling is not directly under the roof. Clock Radio "Kennedy" (Paragraph), Métis Linens chestnut color and taupe, "Best" (La Redoute).

Fabienne Delafraye

enlargeA terrace of white gravel, typical of Périgord

8- A terrace of white gravel, typical of Périgord- Large burgundy red doors (used shutters to windows) were custom made (1.65 x 3.50 m). For reasons of simplicity, they are laminated wood panels to avoid bars and scarves. They are mounted on ball bearing swivel. Over the openings, wooden blinds, fixed together by a set of slats 10, are closed manually.

Fabienne Delafraye

enlargeThe plan of the ground floor

9- The plan of the ground floor- On the ground floor space (100 m2) is divided into three parts: the left, the technical area (pantry, toilet and kitchen), with north entrance and cloakroom; in the center, the dining area, bounded on one side by the staircase leading to the mezzanine, and right three steps to the raised seating and focuses around the wood stove. - 1. Kitchen. 2. Dining room. 3. Show. - North Front - South facade

Fabienne Delafraye

enlargeThe plan of'étage

10- The floor plan- The floor, built around the void (27 m2) overlooking the ground floor, is strictly symmetrical: for each side, two identical cans each housing two chambers separated by a bathroom. The two south-facing rooms benefit from three large bays full height. - Cost: 187 500 € TTC (excluding fees) - 1. Empty on the ground floor. 2. Passageway. 3, 4, 5 and 6. Chambers.
Architect :
Julien Dumolard, certified architect, Duguesclin Street, 46600 Martel. - Tel. 05 65 32 41 13. - Antenna Paris: 149-151, Leon Maurice Nordmann-Street, 75013 Paris. Such. : 06 88 36 88 04. - [email protected] - www.architectes.org/julien.dumolard

Fabienne Delafraye

This entry was posted in dream homes. Bookmark the permalink.