Apartment Bordeaux: renovation of 60 m2 on top

The atmosphere remains marked colors and objects from Africa.

Guirao Gregory

It was an unsanitary house in ruins, one might say, in the center of Bordeaux. Alexandre Stiers, agency OYAT Architects (Alexandre Stiers & Fred Sauger), made a pleasant place very bright life, from 40 to 60 m2. Visit.

There was little chance that another than he notices and especially does not want to appropriate this foxhole. Alexandre Stiers, sees beyond the narrowness of the place, the rickety roof and buys this "apartment". Of the existing, it has kept almost nothing, if not the main: the walls and beams. However, the constraints of the trapezoidal space (3 m wide and 4 m garden side street side) on 1 floor, pushed him to more creativity. And so he built a lovely apartment on 4 levels, with conservatory and souplex, clawing at passage 20 appreciable m2. 

>> Read also >> 85 m2 built under the roof of an old farm 

The renovation project in brief

Or ? Bordeaux center.  

Area? 40 m2 before work, after 60 m2. 

The idea? Optimize up spaces to make them livable for a couple. 

Budget? Greenhouse.  

Before / after: 40 m2 made levels

Guirao Gregory

Redesigning the space of a new apartment

This apartment has inherited almost nothing from the old building except the 2 stone walls of the neighboring houses, and beams. Here, Alexandre Stiers has transformed everything. But the work was not easy: "In a place so small and cramped, everything is more complicated quickly, everything is saturated and must draw a traffic and comfortable spaces.", Begins the architect. 

>> Read also >> Tips and amenities of interior designers and architects 

New traffic being created.

New traffic being created.

Guirao Gregory

Taking advantage of a ceiling height of 3.20 m, the architect has created different levels in this house. A mezzanine to start and souplex, just below. The architect is able to exploit the space by removing nearly 10 m3 of soil, this new bearing descending below the foundations. There have been created a bathroom and ever lower, dressing.  

New circulating finalized.

New circulating finalized.

Guirao Gregory

>> Read also >> Renovating an ugly home 10 ideas 

Make bright the small apartment

It was also made more light instead. The architect built a glass wall overlooking the garden. On the upper part double glazing strengthened against the sun's rays was used. On the side, a sandblasted glass replaced the original cinder block. He lets go and light (south) and is dam to the indiscretions of the neighborhood. This large canopy favors natural lighting throughout the house. This is also where he housed the small kitchen in L. 

>> Read also >> 15 linear kitchens that make you want! 

Before / after: 40 m2 made levels

Guirao Gregory

Totally open-plan space has sometimes openings street on windows, sometimes those side garden.  

Small office occupies a corner of the room.

Small office occupies a corner of the room.

Guirao Gregory

On both'autre du garde-corps, deux volets chinés ont été placés. Ils accordent aux propriétaires et à l'hôte qui séjourne à l'étage ce qu'il faut d'intimité.

From either side of the railing, two antique shutters were placed. They give to the owners and to the host who stays on the floor you need privacy.

Guirao Gregory

But only the mezzanine to take this double exposure. However, at any time of the day, the house is bright.  

The mezzanine serves as a tv corner, office or chamber'ami, selon les besoins.

The mezzanine serves as a tv corner, office or guest room, as needed.

Guirao Gregory

In terms of artificial lighting, appliques Wall participating in the evening to feel greatness of living without sacrificing the charm of this space. Below, spots are recessed in a false ceiling.  

Library in the lounge homemade.

Library in the lounge homemade.

Guirao Gregory

A healthy and responsible renovation

The renovation was as healthy as possible thinking. Few plasterboard, the pro favored natural materials! he chose to keep exposed stone party walls and pass them with lime.  

The formwork / headboard mask a trap door to a basement window through which formerly supplied the home is in coal. This n'ayant plus d'utilité, a été remplacé par une fenêtre, pour éclairer le souplex.

The formwork / headboard mask a trap door to a basement window through which formerly supplied the home is in coal. This one, no longer in use, was replaced by a window to illuminate the souplex.

Guirao Gregory

The wooden beams were sandblasted. If the entire floor has been changed, Alexandre Stiers favored a solid pine flooring. From that same wood, the architect realized the doors of its storage and steps of staircases.  

The sliding door is one of the few"fermetures" de cet intérieur. Réalisée en pin, elle reste coordonnée au sol et aux meubles.

The sliding door is one of the few "closure" of the interior. Made of pine, it remains coordinated to the floor and furniture.

Guirao Gregory

Generally, wood warms the atmosphere of this mineral location. This in turn brings the rustic and natural look that sought the couple.  

Finally, in terms of heating, the arch preferred a pellet stove: "This equipment proves hyper efficient, environmentally friendly and very economical," he adds. 

Before / after: 40 m2 made levels

Guirao Gregory

Controlled Deco Recycling

"The decor was either mottled or created from scratch. Our inner lives. It has a history, it is not perfect, it looks like us," said Alexandre Stiers. The sofa, coffee table, armchair and some chairs have summers found in the street, then patched. The bookcase and the dining table summers have made with their own hands. 

>> Read also >> Deco antiques and Recycling: the best ideas 

Alexandre Stiers and his wife did make custom cushions.

Alexandre Stiers and his wife did make custom cushions.

Guirao Gregory

The woman of'architecte a vécu 15 ans en Afrique du Sud. Ce qui a fortement influencé l'ambiance déco.

The architect's wife has lived 15 years in South Africa. This has greatly influenced Deco atmosphere.

Guirao Gregory

Same outside: "We slightly reduced the wall to soften the separation and grow a vegetation The terrace was to remain in its juice, to maintain the existing footprint while incorporating this new front in its environment. "he concludes. 

Before / after: 40 m2 made levels

Guirao Gregory

This entry was posted in dream homes. Bookmark the permalink.